Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η νύφη .......το 'σκασε!!!!!

Την ώρα που η διοίκηση της Εθνικής αφήνει με κάθε επισημότητα να γίνει αντιληπτό ότι δεν την αφήνει αδιάφορη η διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση της συμμετοχής της, η διοίκηση του Τ.Τ. ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ιδιαίτερα… «ζεστή» σε προτάσεις γάμου και πιθανόν θα αντισταθεί σε όποιες κινήσεις εξαγοράς εκδηλωθούν.
Οι δημόσια εκφρασμένες απόψεις του προέδρου του Τ.Τ., κ. Κλ.  Παπαδόπουλου, «θολώνουν» το σκηνικό των μεγάλων deal που αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά τους επόμενους μήνες, καθώς είναι γνωστό στην αγορά ότι ο λόγος του έχει βαρύτητα στους κυβερνητικούς κύκλους και ακούγεται πάντα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε συνέντευξή του (στο «Βήμα της Κυριακής»), ο κ. Παπαδόπουλος χαράζει με σαφήνεια τη γραμμή της άρνησης οποιασδήποτε συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το Τ.Τ. και μια από τις μεγάλες τράπεζες, τονίζοντας ότι «η ουσία δεν βρίσκεται τόσο στη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, αλλά στην εισροή νέων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες».
Υπενθυμίζει, μάλιστα, με νόημα, για να καταδείξει την ισχύ του Τ.Τ. στις σημερινές συνθήκες, ότι η Εθνική, που εμφανίζεται ως επικρατέστερος διεκδικητής του ιδρύματος, μόλις πρόσφατα χρειάσθηκε τη στήριξη του Τ.Τ. για να προωθήσει τη μεγάλη αύξηση των κεφαλαίων της: «Θεωρώ ότι ήταν μεγάλη επιτυχία του ΤΤ να συμπεριληφθεί στους αναδόχους του συγκεκριμένου προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης μαζί με μεγάλες ξένες τράπεζες, καθώς καταδεικνύει την ισχύ και το κύρος της τράπεζάς μας», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι απόψεις του κ. Παπαδόπουλου, στελέχους με 25ετή εμπειρία σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες (UBS, Lloyds) δεν εκπλήσσουν, μεν, αφού ως τώρα φαινόταν να προκρίνει την αυτόνομη ανάπτυξη του Τ.Τ., αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία ότι διατυπώνονται με καθαρότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων και την αυξημένη πίεση για εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες για μεγάλα deal.
«Πάγια εκτίμησή μου είναι ότι οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, ούτε πανάκεια για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση», τονίζει ο επικεφαλής του Τ.Τ., «ρίχνοντας πάγο» στα σενάρια. «Η συνεχής ενασχόληση με το εάν θα γίνουν και πώς θα γίνουν συγχωνεύσεις αποσπάει την προσοχή μας από το πραγματικό ζητούμενο, που είναι πώς το τραπεζικό σύστημα θα μεταδώσει στην αγορά την απαραίτητη ρευστότητα που έχει ανάγκη», προσθέτει.
Πέραν της αρκετά καθαρής απόρριψης των σεναρίων για deal μεταξύ μεγάλων τραπεζών, ο κ. Παπαδόπουλος τάσσεται υπέρ του «ξεκαθαρίσματος» στο χώρα των μικρότερων τραπεζών, δήλωση που ερμηνεύθηκε από πολλούς και σαν «υποψηφιότητα» του Τ.Τ. για εξαγορές μικρότερων ιδρυμάτων, όπως άλλωστε έχει συμβεί ήδη, στην περίπτωση της Aspis Bank.
«Εκτιμώ ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό των μικρότερων τραπεζών, παρά στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται αρκετά μικρά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία λόγω του υψηλού κόστους χρηματοδότησής τους δημιουργούν στρεβλώσεις που επηρεάζουν όλο το σύστημα. Συγκεκριμένα, αναγκάζονται να προσφέρουν υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ και τα λειτουργικά τους έξοδα αναλογικά με τον όγκο των εργασιών τους είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Είτε έχεις ένα δίκτυο 100 ή 800 καταστημάτων οι δαπάνες για τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες είναι σχεδόν ίδιες. Κατά συνέπεια, στο σημερινό περιβάλλον οι μικρές τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Εκτός από τις απορροφήσεις των μικρότερων τραπεζών, ο επικεφαλής του Τ.Τ. προκρίνει και τις «συνεργασίες με μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους που ψάχνουν μια πύλη εισόδου στη ΝΑ Ευρώπη», όπως αναφέρει, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως να προσέφεραν άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας για το σύστημα».
Κάπως έτσι, ένα μήνα πριν ανακοινώσει η κυβέρνηση τις τελικές της αποφάσεις για τις κρατικές συμμετοχές στο τραπεζικό σύστημα, καθίσταται σαφές ότι στον κύκλο των προσώπων που θα έχουν λόγο για τις εξελίξεις διαμορφώνεται μια εντυπωσιακή… πολυφωνία, που καλύπτει όλα τα πιθανά σενάρια: από τα μεγάλα deal, που φαίνεται να προκρίνουν ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι τη γιγαντιαία συγχώνευση κρατικών τραπεζών που προωθεί ο κ. Πανταλάκης της ΑΤΕ, ή το «ξεκαθάρισμα» μικρών τραπεζών, που προκρίνει ο κ. Παπαδόπουλος του Τ.Τ., προτείνοντας επίσης τις συνεργασίες με μεγάλες ξένες τράπεζες. Μένει να φανεί πώς θα μεταφρασθεί αυτή η πολυφωνία σε αποφάσεις για το μέλλον των κρατικών τραπεζών, αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου…
Πηγή
BankNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου