Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ο μεγάλος νομισματικός πόλεμος

Η Σύνοδος των G20 στην Κορέα αυτό το Σαββατοκύριακο είναι γεγονός μεγάλης σημασίας. Στον πλανήτη αυτή την εποχή εξελίσσεται ένας ακήρυκτος νομισματικός πόλεμος. Η μοναδική πραγματικά ισχυρή και διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία σήμερα είναι …η Καναδική.  Στη γειτονιά του Καναδά ωστόσο, απεγνωσμένα οι Αμερικανοί κρατούν το δολάριο υποτιμημένο και απαιτούν από όλους τους άλλους να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους. Η Κίνα υπέκυψε.

Αύξησε τρεις φορές φέτος τις απαιτήσεις διακρατούμενης ρευστότητας για τις τράπεζες από τις αρχές του έτους με ελάχιστο εμφανές αντίκτυπο στις τιμές. Ο πληθωρισμός άγγιξε τον Αύγουστο το 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο 22 μηνών.

Τώρα η Κίνα παρατάσσει τα μεγάλα όπλα. Για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2007, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αύξηση του βασικού της ετήσιου καταθετικού επιτοκίου και επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5% και 5,66% αντιστοίχως.

Ο τραπεζικός δανεισμός βρίσκεται σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Τον Σεπτέμβριο χορηγήθηκαν νέα δάνεια 596 δισ. γιουάν, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από την πρόβλεψη για 500 δισ. γιουάν. Ο δανεισμός συνέβαλε στην ενίσχυση των τιμών, ειδικότερα στην αγορά κατοικίας, καθώς ο πανεθνικός δείκτης τιμών κατοικίας καταγράφει ενίσχυση 9,1% από τον προηγούμενο χρόνο.

Αρκετοί πάντως, θεωρούν ότι η μέχρι τώρα ανατίμηση του γιουάν (2,6% στην ονομαστικής ισοτιμία με το δολάριο από τα τέλη Ιουνίου) είναι ανεπαρκής. Οι κινήσεις στην προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος του Χονγκ Κονγκ υπονοούν σημαντική ανατίμηση του γιουάν.

Κάτι σημαντικό θα αποφασίσουν οι 20 ηγέτες στη σύνοδο της Κορέας…

Πηγή
banks' News
X.N Κώνστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου