Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Συζήτηση για την παράταση αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ

Απαραίτητη στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση η παράταση αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης, ύψους 110 δισ. ευρώ. Το θέμα τίθεται προτίστως από το ΔΝΤ και τις αγορές και συζητείται σε κάθε επαφή που έχει ο Γ.Παπακωνσταντίνου στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακης, η κυβέρνηση θεωρεί την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ «ακρογωνιαίο λίθο» για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το θέμα έχει απασχολήσει σειρά συνεδριάσεων του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης, υπό τον Γ.Ραγκούση, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόλουλος το υποστηρίζει σταθερά στις επαφές του με ευρωπαίους ομολόγους του.
Αν και ο Γ.Παπανδρέου έχει ζητήσει να μην γίνονται δημόσιες δηλώσεις για το ζήτημα, έχει σιωπηλά αναγάγει την επιμήκυνση σε «κεντρικό στόχο» της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο, καθώς πιστεύει ότι η επίτευξή του μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της κρίσης για την ελληνική οικονομία.
Αλλώστε, ενδεικτικό είναι το γεγονός της αποκλιμάκωσης των spreads μόλις το θέμα άρχισε να συζητείται ανοιχτά.
Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν αντιρρήσεις, όπως είναι οι Γερμανοί. Ωστόσο, πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ.Παπαδήμος εκτιμούν ότι η Γερμανία θα συναινέσει τελικώς, εφόσον συνεχιστεί η επιτυχημένη τήρηση του μνημονίου.
 Επισήμως, η Ευρωζώνη δεν συζητά το θέμα. Σύμφωνα με τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα: «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Το έλλειμμα μειώνεται με αξιοσημείωτο τρόπο. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν βλέπω για την ώρα ούτε την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα, ούτε να συζητούμε για την πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους».
Κατά της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους τάσσεται ο Κώστας Σημίτης. Στο άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει: «Ορισμένοι ξένοι "σοφοί" που μας συνιστούν "επέκταση" αντί για "περιορισμούς" είναι κατά κανόνα οι ίδιοι που υποστήριζαν την αποχώρησή μας από τη ζώνη του ευρώ, την πτώχευση της χώρας, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους υπό συνθήκες αδυναμίας δανεισμού. Είναι συνταγές βέβαιης καταστροφής».
Ο πρώην πρωθυπουργός εξηγεί ότι κάθε είδους νέος δανεισμός ή ρυθμίσεις εξυπηρετησης της χώρας θα συνοδεύονται αναπόφευκτα από από όρους και θεωρεί ότι πρώτη στιγμή κρίσιμη στιγμή στην προσπάθεια ανάρρωσης θα έρθει όταν η Ελλάδα δανειστεί από τις αγορές, διαθέτοντας κρατικά ομόλογα και επισημαίνει ότι θα είναι επιτυχία αν καταφέρει να δανειστεί με επιτόκιο 5%.
Πηγή 
Sofokleous 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου