Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Στην Κίνα και όχι στις Βρυξέλλες το επόμενο στοίχημα των αγορών…

Ενώ οι –ως συνήθως ομφαλοσκοπείς- Έλληνες αναλυτές ασχολούνται με τις «πιέσεις» για ένα Δεύτερο Μνημόνιο στην Ελλάδα τα πραγματικά σοβαρά για την οικονομία μας γεγονότα συμβαίνουν ΤΩΡΑ στην Κίνα.

Στο Πεκίνο συνεδριάζει εδώ και τρείς μέρες κεκλεισμένων των θυρών η Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για να χαράξει την οικονομική –και νομισματική- πολιτική της χώρας για την επόμενη 5ετία. Στη Σαγκάη (την …κινεζική …Νέα Υόρκη) συνεδριάζουν από σήμερα ΟΛΟΙ οι Ασιάτες κεντρικοί τραπεζίτες, με θέμα τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο που με απλά λόγια σημαίνει απόσυρση της εμπιστοσύνης τους προς το δολάριο και αναζήτηση νέων ασφαλών νομισματικών καταφυγίων. Αν επιλέξουν το Ευρώ, οι μοναδικές χώρες του πλανήτη με συναλλαγματικά αποθέματα, οι ασιατικές, θα πρέπει να επενδύσουν σοβαρά ποσά όχι μόνον στα ομόλογα αλλά και στις οικονομίες της ζώνης του Ευρώ…

O κ. Tim Geithner έχει παραμείνει ασυνήθιστα σιωπηλός για την ανάγκη ενός ισχυρού δολαρίου, τελευταία. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τελευταία φορά μίλησε για την ανάγκη ισχυρότερου δολαρίου τον Φεβρουάριο, όταν αποκάλυψε ότι ο ίδιος δημιούργησε την πολιτική του σκληρού δολαρίου το 1995, ενώ δούλευε για τον Πρόεδρο κ. Bill Clinton. Είναι δύσκολο να βρούμε κάποιο στοιχείο γι' αυτήν την πολιτική, αλλά τουλάχιστον την εβδομάδα που μας πέρασε εκδηλώθηκε μια παύση στην κατρακύλα του αμερικανικού νομίσματος.

Το ζήτημα τώρα είναι αν το δολάριο είναι κορεσμένο πωλήσεων. Στο κάτω-κάτω ο δείκτης δολαρίου έχει πέσει 6% σε πέντε εβδομάδες και το νόμισμα δοκιμάζει ιστορικά χαμηλά έναντι του γεν. Κι όμως, οι traders δεν έχουν πάρει τις ακραίες θέσεις που συνήθως εμφανίζονται πριν από μια γρήγορη επαναφορά στις αγορές συναλλάγματος.

Οι κερδοσκόποι στις προθεσμιακές αγορές έχουν καθαρές short θέσεις στο δολάριο, για πρώτη φορά σε έναν χρόνο, αλλά οι τοποθετήσεις εναντίον του νομίσματος είναι πολύ λιγότερες απ’ όσες το καλοκαίρι του 2009 ή, βέβαια, το 2007. Επίσης, το πραγματικό χρήμα φεύγει από το δολάριο και αυτό είναι λογικό με δεδομένες τις επενδυτικές εισροές σε αναδυόμενες αγορές. Υπάρχουν πολλά ακόμη περιθώρια για περισσότερες "αρκούδες" του δολαρίου στην κερδοσκοπία, ενώ οι ροές προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν δείχνουν να μειώνονται.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει λίγες πηγές στήριξης. Οι φόβοι για περισσότερη πιστωτική χαλάρωση στη Βρετανία κρατούν τη στερλίνα σταθερή. Τυχόν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει ή η Bank of Japan θα σοβαρέψει τις προσπάθειές της θα σταματούσαν την πτώση. Όμως, καμία τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται.

Πιο πιθανή είναι η επανάληψη του ανταγωνισμού για να βρεθεί η ομορφότερη από τις άσχημες αδελφές.

Με τη λιτότητα στη Βρετανία, την κρίση στην περιφέρεια της ευρωζώνης, τα χρέη της Ιαπωνίας και τη νέα ποσοτική χαλάρωση της Αμερικής, η επιλογή θα είναι δύσκολη. 

Χ.Ν.Κωνστα

Banks' News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου