Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Eπαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Του Στέλιου Κράλογλου--Με νωπά ακόμα τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και κυρίως, τον πολιτικό αντίκτυπο, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε μία ημέρα, να αλλάξει σελίδα και να ξεκινήσει σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα που καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα με «καυτή» ατζέντα  

Μόλις ανακοινωθεί το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 και η εκτίμηση για το 2010 θα πρέπει να αποφασιστεί το ύψος των αναγκαίων μέτρων, ίσως και πάνω από 4 δις ευρώ

Με βασικό επιχείρημα το πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος που θα φέρει στην οικονομία η αναθεώρηση του ελλείμματος η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων ίσως και σε βάθος τριετίας μαζί με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις περικοπές δαπανών αντί στα εισπρακτικά μέτρα.

Σε μπαράζ υπουργικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, πέραν αυτών που προβλέπονται από το μνημόνιο.

Πάντως ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας που θα ξεκινήσει την δευτέρα από τους σκληρούς της τρόικας και με στόχο να εγκριθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου αλλά και ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων που είναι προγραμματισμένος για τον Δεκέμβριο θα γίνου σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο υπάρχον μνημόνιο.

Η απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου θα καλυφθεί μεταξύ άλλων με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%,          με παράλληλη μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%, ενώ από τον Οκτώβριο αναμένεται και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ θα επιχειρηθεί στις ΔΕΚΟ με δραστικές περικοπές στις δευτερεύουσες αποδοχές και μείωση των επιχορηγήσεων.

Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ περικοπές επιδομάτων έρχονται και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων "ψαλιδίζεται" περαιτέρω, ενώ η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για την επίσπευση των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων νομικών προσώπων, οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και για νέες περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τις αποφάσεις για μέτρα όπως το σχέδιο φορολογικής διοίκησης, την αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου